Skip to content

Zelenski poziva NATO da učini više od pukog obećanja Ukrajini otvorenih vrata

Volodimir Zelenski pozvao je NATO u srijedu da učini više od pukog obećanja Ukrajini otvorenih vrata, rekavši da su Kijevu potrebni “snažni koraci” dok se pokušava pridružiti vojnom savezu, izvještava Reuters.

Kijev je ranije zatražio brzo članstvo u NATO-u. NATO kaže da ima politiku otvorenih vrata prema Ukrajini, ali nije rekao hoće li ubrzati korake prema mogućem pristupanju Kijeva.

Govoreći u Lavovu, Zelenski je rekao: “Za danas Ukrajini nije dovoljna samo podrška kolega iz NATO-a i podrška u obliku retorike o otvorenim vratima. Naime, nedovoljno da motivira našu državu… naše vojnike.”

Danas su Volodimir Zelenski, predsjednik Poljske Andrzej Duda i predsjednik Litve Gitanas Nausėda održali su u Lavovu sastanak u formatu Lublinskog trokuta, gdje su razgovarali o opskrbi Ukrajine oružjem.

Zelenski je izrazio zahvalnost na odluci Poljske da Ukrajini isporuči tenkove i na odluci Litve da osigura protuzračne sustave.

Poljska planira poslati tenkove Leopard u Ukrajinu kao dio međunarodne koalicije, rekao je poljski predsjednik, prema izvješćima.

Kijev je tražio teška vojna vozila kao što je Leopard 2 njemačke proizvodnje, što bi predstavljalo značajan korak u zapadnoj potpori Ukrajini.

Tijekom posjeta Lavovu, Andrzej Duda je rekao: “Satnija tenkova Leopard bit će predana u sklopu izgradnje koalicije… Želimo da to bude međunarodna koalicija.”

U subotu je poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao da zemlja ne namjerava poslati tenkove Leopard u Ukrajinu bez formiranja šire koalicije.

Ranije danas, glasnogovornik njemačke vlade rekao je da nije upoznat s bilo kakvim zahtjevima svojih saveznika za slanje borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu, piše Guardian.