Skip to content

Zelenski poziva svoje snage da budu ‘spremne na granici’ Bjelorusije

Volodimir Zelenskiy pozvao je svoje snage da budu “spremne i na granici i u regijama” u blizini Bjelorusije zbog straha da bi Rusija mogla pokrenuti novi napad sa sjevera.

Tijekom posjeta Lavovu u srijedu, Zelenski je održao sastanak sa svojim višim savjetnicima u vezi sa zaštitom ukrajinske granice i trenutnom sigurnosnom situacijom u sjeverozapadnim regijama Ukrajine.

Konkretno, strane su “razmotrile operativnu situaciju na granici s Republikom Bjelorusijom“, navodi se u priopćenju koje je objavio ured ukrajinskog predsjednika.

Zelenski je informiran o “stanju i jačanju utvrda na granici, kao io materijalnoj potpori graničara i vojnika u regijama koje graniče s Bjelorusijom”.

Razumijemo da, osim snažnih izjava, tu ne vidimo ništa snažno, ali moramo biti spremni i na granici i u regijama”, rekao je Zelenski.

Ukrajina strahuje da bi Rusija mogla izgraditi snage na teritoriju svog bjeloruskog saveznika prije nego što napadne na sjeverozapadu ili čak pokušati krenuti prema Kijevu.

Ponovnim otvaranjem sjevernog fronta, Rusija bi rastegnula snage Kijeva, koje su mjesecima bile usredotočene na bitke koje bjesne na istoku i jugu, prisiljavajući je da preusmjeri trupe na sjever.

U naznaci s kakvim bi se napadom Ukrajina mogla suočiti iz Bjelorusije, kijevske su trupe u srijedu vježbale urbano ratovanje.