Skip to content

ZELENSKI POZIVA Zapad da udari na Kremlj ako Rusija NAPADNE NJEGOV URED

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za kanadske medije u nedjelju je rekao da bi Zapad trebao napasti Kremlj ako Rusija napadne predsjednički ured u Kijevu.

Govoreći za kanadske CTV News i CBC televiziju, Zelenski je rekao da Rusija “ne razumije ništa drugo osim sile”.

“Nije važno je li Ukrajina članica NATO-a ili ne-NATO nacija”, rekao je, dodajući da nikome ne bi trebalo dopustiti da “ucjenjuje [druge nacije] poput terοrista”.

Ako je njihova poruka da će doći do udara na središte odlučivanja (Ukrajine), odgovor svijeta bi trebao biti sljedeći: ‘Gledajte, ako pogodite Bankovu (ulica u Kijevu u kojoj se nalazi predsjednički ured) ) bit će udar tamo gdje se nalazite. Učinite li ovo, onda će za sekundu…, bez obzira na rezultat vašeg napada, doći do udara na središte donošenja odluka u vašoj državi’, rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski / Screenshot YouTube CBS News

“Takav stav pak ne bi bio ucjena, već vrsta samoobrane koja bi navodno spriječila one koji prijete da ostvare svoje planove”, ustvrdio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik također je rekao da svijet mora sam odlučiti s kim će razgovarati u Rusiji jer su “oni sada terοristi. Svi oni.”

Nije prvi put da ukrajinski čelnik upućuje takve apele. Ranije je već pozvao NATO da izvede preventivne udare na Rusiju kako bi odvratio upotrebu nuklearnog oružja. Tada su njegove riječi izazvale bijesnu reakciju Moskve koja je optužila Zelenskog da pokušava izazvati treći svjetski rat.

Zelenski je kasnije odstupio od svojih primjedbi, tvrdeći da je zapravo mislio na “preventivne udarce” i okrivljavajući “nesporazum” u prijevodu.