Skip to content

Zelenski reagirao na rusko masovno granatiranje kritičnih infrastrukturnih objekata

Zelenski je rekao da je na teritoriju Ukrajine izvedeno 85 raketnih napada, uglavnom na objekte energetske infrastrukture, a očekuje se još “dvadesetak”.

 

“Osamdeset pet raketnih napada ispaljeno je na Ukrajinu, na naše gradove, većina njih na energetsku infrastrukturu… Predstoji još oko 20 napada”, rekao je Zelenski u videoporuci objavljenoj na svom Telegram kanalu.

“Znam da su nam udari prekinuli struju u mnogim gradovima”, dodao je.

KIJEV

Nedugo nakon njegove izjave, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga rekao je da je tijekom današnjeg masovnog dolaska projektila ruska vojska upotrijebila oko 100 krstarećih projektila.

Prema njegovim riječima, ovaj napad premašuje raketni napad od 10. listopada, tijekom kojeg su korištena 84 projektila.

Slučajnost ili ne, danas je u Ukrajini osvanula peticija u kojoj su PREDLOŽILI ZABRANU ulaska Rusima na 100 godina.

Ukrajinske Zračne snage otkrile su kojim je projektilima napadnuta Ukrajina

“Danas Rusija ponovno izvodi velike raketne udare na energetske objekte. Ovo je najmasovnije granatiranje energetskog sustava od početka rata”, rekao je šef ministarstva energetike Ukrajine Herman Galuščenko.

OP je izvijestio da je situacija trenutno kritična. Najviše pogodaka zabilježeno je u središtu i sjeveru zemlje.

Rusija je napala objekte energetske infrastrukture projektilima Kh-101, Kh-555 i Kalibr. Rekao je to Jurij Ignat, glasnogovornik Zapovjedništva zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine.

Glavnina projektila – Kh-101 i Kh-555 lansirana je iz strateških zrakoplova – bombardera Tu-95 i Tu-160. Napad je izveden iz područja Kaspijskog jezera i Volgodonska.

Ukrajinske formacije zauzvrat su ponovno izvršile topnički udar na grad Šebekino u Belgorodskoj oblasti (Rusija). Najmanje tri osobe su poginule, a šest ih je ozlijeđeno.

Militanti Oružanih snaga Ukrajine također nastavljaju granatirati Novu Kakhovku. U proteklih nekoliko dana u gradu je poginulo 6 civila, a dvadesetak ih je ranjeno. U istom razdoblju uništeno je 13 stambenih objekata. Trenutno je oštećeno oko 80% stambenog fonda Nove Kahkovke koja se nalazi na samo obali lijeve strane Dnjepra.