Skip to content

Zelenski: Rusi su tjerali ljude da lažu predstavnicima IAEA

Imamo jasne dokaze da je Rusija učinila mnogo ciničnih stvari kako bi prevarila misiju. Konkretno, uz pomoć zastrašivanja stanovnika Energodara. Okupatori su tjerali ljude da lažu predstavnicima IAEA – da predaju neke papire, da nešto potpišu, da nešto kažu,” kazao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

“Kada smo se sastali s gospodinom Grossijem i članovima misije u Kijevu, dogovorili smo da misiju prate novinari ukrajinskih i međunarodnih masovnih medija. Nezavisni novinari. Da svijet vidi istinu. Vidio sam što se zapravo događa. Nažalost, to nije učinjeno. Iako obećano. Nažalost, okupatori nisu puštali novinare, nego su organizirali masu svojih prοpagandista. Nažalost, predstavnici IAEA nisu zaštitili predstavnike neovisnih medija,” tvrdi ukrajinski predsjednik.

Nadamo se da će misija ipak izvući objektivne zaključke iz okolnosti na postaji. Više od tri desetljeća, 5 objekata je pod upravom naših stručnjaka – černobilska stanica i 4 nuklearne elektrane koje rade. IAEA nikada nije komentirala aktivnosti nijednog od ovih objekata sve dok Rusija nije napala naš teritorij i donijela svoje ΙudiΙo ovdje.”

Kada ruska vojska konačno napusti područje Zaporoške NE, kada im oduzmu oružje, streljivo, kada prestanu granatirati Energodar i susjedna područja i njihove provokacije, zaporoška elektrana će se moći vratiti na potpuno siguran rad, koja je uvijek bila pod kontrolom Ukrajine.”

“A glavno što bi se trebalo dogoditi je demilitarizacija teritorija postaje. To je cilj ukrajinskih i međunarodnih napora. I loše je što još nismo čuli odgovarajuće pozive IAEA-e. Iako smo o tome razgovarali s gospodinom Grossijem na našem sastanku u Kijevu. Bio je ključ – ključ! – sigurnosna točka naših sporazuma. Jasno je rečeno: demilitarizacija i puna kontrola ukrajinskih nuklearnih radnika,” kazao je Zelenski između ostalog.

PROČITAJTE JOŠ… IAEA je dala početnu procjenu stanja N. E. Zaporizhzhia

PROČITAJTE JOŠ… Zelenski pozvao ruske vojnike na predaju ili bijeg

PROČITAJTE JOŠ… Rusija će obustaviti opskrbu naftom državama koje će uvesti ograničenja na cijenu njezine nafte

Sidebar