Skip to content

ZELENSKI: Rusija je uništila 30 posto ukrajinskih elektrana za 7 dana

Ukrajinski predsjednik kaže da je nedavni val ruskih zračnih napada izazvao ‘velike nestanke struje’ u cijeloj zemlji.

“Trideset posto ukrajinskih elektrana uništeno je od 10. listopada što je uzrokovalo “masovne nestanke struje” diljem zemlje”, rekao je danas Volodimir Zelenski.

Zelenski je to nazvao “terοrističkim” napadom i ponovio da “Više nema prostora za pregovore s Putinovim režimom.”

Rusija je i u utorak napala nekoliko energetskih postrojenja diljem Ukrajine, uključujući u glavnom gradu Kijevu, usred stalnih pokušaja da osujeti energetsku infrastrukturu zemlje.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je pogođen kritični infrastrukturni objekt koji se nalazi u okrugu Desnjanski, dok su očevici također izvijestili o eksplozijama i dimu u kijevskoj termoelektrani CHP-6 Ukrajina.

Ranije je Kirill Timoshenko, zamjenik šefa ukrajinskog predsjedničkog ureda, izvijestio o “ozbiljnoj šteti” na drugom energetskom postrojenju u Dnjepru, za koje je rekao da je dvaput pogođeno. Kasnije je upozorio stanovnike da bi granatiranje moglo ostaviti neke dijelove grada bez vode i struje, dodajući da osoblje za hitne slučajeve radi na ponovnom uspostavljanju usluga.

Šteta dolazi usred novog vala zračnih napada diljem Ukrajine, usmjerenih na energetsku infrastrukturu. Nestanci električne energije zabilježeni su u Žitomiru, Kijevu i Dnjepru, gdje su pogođeni električni objekti.

Ažuriranje britanskog ministarstva obrane u utorak ujutro kaže : “Vrlo je vjerojatno da je ključni cilj ove raketne kampanje nanošenje velike štete ukrajinskoj energetskoj distribucijskoj mreži.”

Potrebni su nam znatno moderniji sustavi protuzračne obrane i veća raketna oprema za takve sustave”, kazao je Zelenski u obraćanju 17. listopada.

Narodna Republika Donjeck (DPR), koja je pod kontrolom ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, objavila je ažuriranje na Telegramu u kojem tvrdi da su oštećena 34 stambena objekta i sedam objekata civilne infrastrukture te da su tri osobe poginule, a još 14 civila ozlijeđeno kao posljedica granatiranja ukrajinskih oružanih snaga.