Skip to content

Zelenski: Rusku agresiju moramo zaustaviti ove godine! Francuska podiže EU potporu na novu razinu

“Francuska podiže europsku obrambenu potporu Ukrajini na novu razinu i zahvaljujem predsjedniku Macronu na ovom vodstvu”, kazao je Zelenski u svom večernjem obraćanju 4. januara.

“Dobit ćemo više oklopnih vozila, posebno tenkova na kotačima francuske proizvodnje. To je ono što šalje jasan signal svim ostalim našim partnerima: nema racionalnog razloga zašto Ukrajina još nije opskrbljena tenkovima zapadnog tipa”, dodao je Zelenski.

Ovo je prvi put da se oklopna vozila zapadne proizvodnje isporučuju kao potpora ukrajinskoj vojsci, vijest je jučer najavio francuski predsjednik.

Francuska će Ukrajini poslati tenkove na kotačima AMX-10 RC i oklopne transportere Bastion, a prošle godine je isporučila nekoliko haubica Caesar.

Moramo stati na kraj ruskoj agresiji upravo ove godine i ne odgađati nijednu od obrambenih sposobnosti koje mogu ubrzati poraz terοrističke države. Moderna zapadna oklopna vozila, tenkovi zapadnog tipa samo su jedna od tih ključnih sposobnosti”, tvrdi Zelenski.

Obavijestio sam dansku premijerku o trenutnoj situaciji na bojišnici, da Rusija planira još jedan val agresije u narednim mjesecima. Ovaj val moramo učiniti posljednjim“, dodao je.

AMX-10 RC je francusko oklopno borbeno vozilo proizvedeno od strane GIAT-a naoružano 105 mm olučenim tenkovskim topom. AMX-10 se može koristiti i za izviđanje i za vatrenu potporu pješaštva tijekom borbe. AMX-10 RC ima raspored kotača 6×6 i opremljen je hidropneumatskim sustavom ovjesa s promjenjivim razmakom od tla i nagibom, zbog čega se može učinkovito sakriti u terenu.

JUČER je bivši šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, koji je ranjen u Donbasu, poslao francuskom veleposlaniku u Rusiji Pierreu Levyju fragment granate koju je ispalio francuski Caesar.

“I fragment koji su kirurzi izrezali iz moje kralježnice, molim vas, proslijedite ga francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. I recite mu da nitko neće izbjeći odgovornost za ratne zlοčine Francuske, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja NATO-a u Donbasu”, napisao je Rogozin.

PROČITAJTE JOŠ… Američka brigada s velikom količinom oružja stiže u Nizozemsku, odatle kreće prema Poljskoj i Litvi