Skip to content

Zelenski stigao u Pokrovsk i iznenadio se: Kritizirao Vladu, moguće nove ostavke

  • Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski stigao je u Pokrovsk, prema kojem se odvija najjača ofanziva Ruske Federacije na udaljenosti 25 km od prve linije fronta.

Zelenski je predstavio novog zapovjednika Združenih snaga ukrajinskih oružanih snaga Andreja Hnatova. Kritizirao je Vladu, jasno dajući do znanja da bi moglo doći do ostavki, javlja Strana.

U Kijevu će se obaviti odvojen razgovor, uključujući vladine zvaničnike koji su trebali biti u Pokrovsku i na drugim mjestima u blizini fronta. Nekih relevantnih zvaničnika nema pola godine i više.

Ukrajinska interaktivna mapa

Donjecka regija. Zajedno s našim ratnicima, zajedno s vrhovnim zapovjednikom Syrskyijem i novim zapovjednikom združenih snaga generalom Hnatovom. Danas sam Andrija Hnatova službeno predstavio svim odgovornima za obranu u Donjeckoj oblasti. Slušao sam izvještaje izravno s položaja”, kazao je Zelenski te nastavio:

“Bilo mi je zadovoljstvo osobno posjetiti i zahvaliti našim 110. i 47. brigadama – apsolutno herojskim i učinkovitim ljudima. Zahvalio sam našim borbenim medicinarima, muškarcima i ženama koji rade najvažniji posao – stabiliziraju ranjene, spašavaju živote, pružaju maksimalnu podršku. Vrlo je dirljivo vidjeti takvu predanost i spremnost da se pomogne.”

“Ovdje u regiji Donjecka održao sam detaljan sastanak o sigurnosti i podršci građanima. Bavili smo se mnogim pitanjima – osiguranjem osnovnih životnih potrepština kao što je voda, socijalnim pitanjima, evakuacijom, pomoći za odbranu i obnovom stambenih objekata.”

Zelenski iznenađen

U Kijevu će se održati odvojeni razgovor, posebno sa zvaničnicima koji moraju biti ovdje i u drugim područjima blizu prve linije fronta – u teškim zajednicama u kojima ljudi trebaju hitna rješenja. Rješenja koja se jednostavno ne vide iz Kijeva. Iznenadio sam se kad sam saznao da nekih relevantnih zvaničnika nema šest mjeseci ili više. Bit će ozbiljnih razgovora i o njima ću donijeti odgovarajuće zaključke”, kazao je Zelenski.

Podsjetimo, nakon izvještaja o velikim gubicima u ukrajinskim oružanim snagama, Zelenski  je smijenio general-pukovnika Jurija Sodola s dužnosti zapovjednika Združenih snaga ukrajinskih oružanih snaga. Sodola će zamijeniti brigadni general Andrij Hnatov.

Neki dan je ukrajinska vojna publikacija Deep State objavila da su Rusi ipak napredovali prema autoputu Pokrovsk-Konstantinovka u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinska interaktivna mapa. Svi su izgledi da će Rusi ubrzo izaći na autoput koji vodi do Pokrovska

Prema publikaciji, ruska vojska je marširala sjeverozapadno od Novoaleksandrovke do sela Vozdvizhenka, nakon čega se otvara cesta prema autoputu.