Skip to content

Zelenski tvrdi da su ruske rakete narušile zračni prostor NATO članice Rumunije

Jutros je Ruska Federacija izvela 14. veliki raketni napad na ukrajinski energetski sektor. Volodimir Zelenski je u svom današnjem obraćanju rekao da su ukrajinske snage srušile 60 od 70 ruskih projektila.

Glavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni rekao je da su dva “Kalibra” ispaljena iz Crnog mora ušla u zračni prostor Rumunije i Moldavije, nakon čega su se vratile u Ukrajinu.

Kasnije je Moldavija potvrdila prolazak projektila preko svog teritorija i pozvala ruskog veleposlanika na tepih. Sudeći prema priopćenju Kišinjeva, raketa je prošla iznad Pridnjestrovlja.

No, Rumunija je opovrgnula da je njihov zračni prostor povrijeđen.

Informacija o ruskom projektilu koji je preletio rumunjski zračni prostor nije potvrđena“, stoji u priopćenju vojnog odjela. Napominju da je raketa prošla 35 km sjeveroistočno od granice kroz teritorij Ukrajine i Moldavije. Promatrala ju je rumunjska avijacija, piše Strana.

Međutim, Zelenski inzistira da su projektili letjeli iznad Rumunije. Nazvao je to “izazovom NATO-u” (jer je Rumunija članica Saveza).

“Nekoliko ruskih projektila prošlo je kroz zračni prostor Moldavije i Rumunjske. Te su rakete izazov NATO-u, kolektivnoj sigurnosti. To je terοr koji se može i mora zaustaviti”, rekao je.