Skip to content

Zelenski: ‘Ukrajina koja pobjeđuje je članica Europske unije’

Volodimiru Zelenskom i njegovom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu, koji su stigli u Bruxelles na summit EU-a, dobrodošlicu je poželjela predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je objavila odgovarajuću fotografiju.

Der Leyen je napisala da će EU podržati Ukrajinu “na svakom koraku na putu prema našoj Uniji”.

Zelenski se zahvalio u četvrtak Europskoj uniji i njezinim građanima na pomoći koju Ukrajina prima.

Samo naša pobjeda jamči naše europske vrijednosti, kazao je Zelenski zahvaljujući se na podršci koju su Ukrajincima pružili ljudi iz gradova diljem Europe u ovoj “povijesnoj bitci”.

Zelenski nije odmah spomenuo zahtjev Ukrajine za borbenim avionima u svom govoru u Europskom parlamentu, koji se činio manje usmjerenim na pritisak na političare nego na osiguravanje podrške običnih građana EU-a, piše Guardian.

Branimo se na bojnom polju, mi Ukrajinci, zajedno s vama“, rekao je, dodavši da se njegova zemlja bori protiv “najveće antieuropske sile modernog svijeta”.

“Mir i sigurnost. Hoće li sve to biti moguće ako ne pobijedimo antieuropsku silu koja nam želi svima ukrasti Europu? NE! Samo će naša pobjeda jamčiti sve to – svaku našu zajedničku europsku vrijednost”, rekao je Zelenski.

Dodao je kako prvi put u svojoj povijesti Europska unija pruža vojnu pomoć ovog razmjera.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je sve bliža Europskoj uniji i bit će njezina članica.

Zelenski je zatim zahvalio čelnicima EU-a na potpori u suprotstavljanju ruskoj invaziji, ali ih je pozvao da isporuče još više oružja, uključujući borbene avione. “Zahvalan sam svima vama koji pomažete, zahvalan svima koji razumiju koliko su Ukrajini sada potrebne ove mogućnosti. Trebaju nam topničke puške, granate za njih, moderni tenkovi, dalekometne rakete, moderni avioni, piše Guardian.

“Ukrajina koja pobjeđuje je članica Europske unije”, rekao je, između ostalog, Zelenski.