Skip to content

Ruski projektil pao 500 metara od Zelenskog i grčkog premijera. Privedena žena koja je pomagala u pripremi raketnog napada na Odesu

Ruski projektil eksplodirao je 500 metara od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa tokom napada na infrastrukturu crnomorskog lučkog grada Odese u srijedu, rekao je izvor upoznat sa situacijom za CNN.

Prema izvoru, konvoj koji je prevozio čelnike u posjetu gradu osjetio je udarac, a grupa je vidjela oblak dima poput gljive, navodi se u materijalu.

Ranije su grčke novine Prototema izvijestile da se eksplozija dogodila 150 metara od mjesta gdje se nalazila grčka misija koja je stigla u Odesu na sastanak s predsjednikom Ukrajine. Grčki premijer izjavio je da su eksploziju vidjeli već u luci.

Napad nije povezan s posjetom Zelenskog

Ukrajinske oružane snage zanijekale su da je napad na Odesu povezan s posjetom predsjednika Vladimira Zelenskog. Govornica južnih ukrajinskih odbrambenih snaga Natalija Gumenjuk rekla je da je meta ruskog udara bila lučka infrastruktura grada.

Pet osoba je ubijeno nakon raketnog napada na lučko područje Odese.

Jedan od poginulih bio je vojnik Jurij Slepčenko, koji je služio u jedinicama protuzračne odbrane, piše ukrajinska Strana.

Jurij Slepčenko

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je njihova vojska izvela napad u 11.40 ujutro po moskovskom vremenu (3.40 ujutro ET).

“Oružane snage Ruske Federacije izvele su raketni napad visoke preciznosti na hangar u industrijskoj lučkoj četvrti Odese, gdje su bile u tijeku pripreme za borbenu upotrebu bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine. Cilj udara je postignut. Objekt je pogođen”, stoji u priopćenju, ne spominjući Zelenskog ili Micotakisa.

U međuvremenu, Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) izvještava o pritvaranju saučesnice Rusa, koja je navodno pripremala raketni napad na grad “zaobilazeći” sustave protuzračne odbrane.

Žena je u pritvoru i prijeti joj doživotna kazna zatvora.

“Kako bi “zaobišli” ukrajinsku protuzračnu odbranu tijekom napada, neprijatelji su zadužili svog suučesnika da otkrije lokacije protuzračnih kompleksa na području regionalnog središta. Prije svega, agresora su zanimale moguće koordinate protuzračne raketne instalacije na obalnom području Odese. Neprijatelji su također pokušali saznati o prisutnosti vojnog osoblja u lokalnim lukama na brodovima opremljenim sustavima protuzračne odbrane”, navodi se u priopćenju.

Planirali su “uzeti u obzir” dobivene informacije kada su pripremali nove napade na grad, uključujući korištenje krstarećih projektila i bespilotnih letjelica tipa Shahed, dodaje se u priopćenju.

Žena je u pritvoru i prijeti joj doživotna kazna zatvora.