Skip to content
Theresa lynch woman

Žena nije skidala maskaru preko 25 godina,gotovo oslijepila

Theresa Lynch, 50, iz Sidneja, potražila je medicinsku pomoć nakon što je patila od iritacije oka i neugodnog osjećaja ispod kapaka, da podmazujući gelovi i kapi za oči nisu bili od pomoći.

Ženu je liječila dr. Dana Robei iz Novog Južnog Velsa, Australija, koja je pisala o slučaju u Ophthalmology33788-0, časopisu Američke akademije za oftalmologiju (AAO).

Eyes disese

Grudvice su predstavljale ozbiljan rizik za njen vid i bila joj je potrebna opšta anestezija i 90-minutna procedura da ih se ukloni.

Opisujući efekat nagomilane maskare, počela je osjećati čudan osjećaj kao da je nešto pod njenim kapcima.

eyes
Photo credit : Caters

“Grudvice su bile tako duboko usađene da su se čestice uzdizale jedna iznad druge. Bilo je tako neprijatno. Moji kapci su bili otečeni i teški, jer nisam očistila maskaru tako dugo, Pala sam u lošu naviku da nosim mnogo šminke i da je ne perem. Nikada nisam trebala dopustiti da ode ovako daleko,” navodi Theresa.

zena koja nije skidala maskaru

Dr Robaei je rekla da nikada nije vidjela nešto slično – i mogla je riskirati da oslijepi. Malo žena tretira uklanjanje svoje maskare ozbiljno. Morate biti pedantni. Ovo je bio nevjerovatan slučaj, nikad nisam vidjela ništa slično.

Ali to je rizik o kome mnogi ljudi nisu svjesni.