Skip to content

Žena se lancem vezala za palmu u Splitu: Oteli su mi stan, ostajem tu do smrti (VIDEO)

  • BORBA Vanje Šimleše počela je prije više od trideset godina kada je rješenjem o eksproprijaciji srušena zgrada sa sedam stanova u korist izgradnje zgrade Muslimanke u Ulici Domovinskog rata u Splitu.

Danas je Vanja svoju borbu nakon godina sudova i molbi dovela direktno pred zgradu splitske gradske uprave, gdje se lancima vezala za jednu od palmi, piše Index.hr.

“Srušili su kuću, dali mi stan u podstanarstvu. Imala sam vlastiti stan, 1/1, u privatnoj kući. Grad Split je rušio tu kuću da bi dao tri zadruge, srušila se naša kuća da bi se izgradila Muslimanka. Meni je za moje vlasništvo dat stan na plaćanje mjesečne stanarine. To sam dobila za svoje vlasništvo”, rekla je Vanja za Dalmaciju danas.

Kaže, išla je po sudovima, ali uzalud.

“Grad Split toliko je lagao, toliko je muljao, da su nas svi sudovi odbili i da sam ja sve izgubila. Ja sam rekla i napisala sucima da ni ludi iz ludnice ne bi svoj vlastiti stan dali za stan s podstanarstvom. Tko bi to učinio? Nitko! Prema tome, sve sam vam s tim rekla”, kazala je.

“Spremna sam ostati do smrti”

Pred splitskom gradskom upravom je jutros od 7 sati i kaže da je spremna ostati do kraja.

“Stvarno se neću maknuti. Ovdje su mi lijekovi, tablete protiv tlaka, imam vodu. Spremna sam do smrti ostati pa neka me bace u more. Nisam ništa ni zaslužila. Pošten si, vrijedan si, nisi krao ni lagao. Čovjek je ogorčen kad tako živi, a vidi samo da je okolo laž i prevara”, dodaje.

“Rekli su da sam oštećena, ali da ne mogu ništa”

Kaže da je Grad Split upoznat sa situacijom.

“Uhvatila sam Puljka u Ulici Braće Santini i on me uputio na gospođu Đerek. Ja sam poslala pismo, koje je došlo kod gospođe Igorke Bonačić. Ja sam ju kontaktirala telefonom i ovim riječima mi je rekla: ‘Gospođo, ja vidim da ste vi puno oštećeni, ali ne možete ništa'”, kazala je Vanja Šimleša.

Odgovor Gradske uprave

Iz Gradske uprave su izvijestili kako je obitelji Šimleša temeljem djelomičnog sporazuma o naknadi u srpnju 1991. godine dodijeljen u trajno korištenje stan površine 68.82 četvornih metara.

Supružnici Ante i Vanja Šimleša su i 4. srpnja 2014. godine prosvjedovali pred Banovinom, tada su ih primili djelatnici Grada Splita te su upoznati sa činjenicom da Grad nema osnove za udovoljavanje njihovu zahtjevu za isplatom naknade, što im je ponovljeno i u dopisu od 10. veljače 2023. godine, priopćili su iz Gradske uprave.

“Obitelj Šimleša je osim dodijeljenog zamjenskog stana potraživala i novčanu naknadu za oduzete nekretnine, ali je njihov zahtjev pravomoćno odbijen od svih nadležnih institucija u Hrvatskoj (Općinski sud, Županijski sud, Upravni sud, Ministarstvo pravosuđa, Županijski sud, Vrhovni sud i Ustavni sud) pa Grad nema nikakve osnove za isplatu naknade”.

Iz Gradske uprave objašnjavaju da je obitelj Šimleša otkupila stanarsko pravo 1995. godine, dakle ne radi se o stanu s mjesečnom stanarinom.

“Stajalište je Vrhovnog suda da je obitelj Šimleša namirena dobivanjem zamjenskog stana koji su otkupili, jer se radi o stanu daleko veće kvadrature i kvalitete od oduzete nekretnine”, navodi Gradska uprava.