Skip to content
beluga-kit-vratio-mobitel-koji-je -žena-izgubila-u-moru

Ženi slučajno ispao mobitel u more – pogledajte ko ga je vratio

Neočekivani junak je došao u pomoć mladoj ženi koja je slučajno izgubila telefon u moru.

Ranije ove nedelje, Ina Mansika iz Norveške, spustila se na obalu u Hammerfestu, s nekim prijateljima u nadi da će uočiti vrlo posebno stvorenje.

Grupa je bila u potrazi za beluga kitom (Beluga je vrsta kita iz porodice bijelih kitova, oni žive u arktičkim i subarktičkim vodama), koji se zadržao na tom području.

Ali dok je čekala na pristaništu da ugleda životinju o kojoj je riječ, telefon joj je ispao iz džepa i upao u vodu. Mlada žena je pretpostavila da je uređaj zauvijek izgubljen.

Ali onda se desilo nešto apsolutno nevjerovatno.

Mansikin telefon vratio joj se nekoliko trenutaka kasnije – istim kitom kojeg je došla da vidi. Govoreći za Dodo, ona se prisjetila događaja: “Ležali smo na doku da pogledamo (kitove) i nadali smo se da ćemo imati priliku da ga potapšemo. Zaboravila sam da zatvorim džep jakne i moj telefon je pao u okean.

“Pretpostavili smo da će nestati zauvijek,  sve dok se kit nije vratio nazad -nekoliko trenutaka kasnije sa mojim telefonom u ustima.”

Njena prijateljica Isa Opdahl Larsson je snimila nevjerovatan trenutak na videu.

Mansika je rekla da gotovo nije mogla vjerovati što se dogodilo.

Dodala je: “Svi su bili tako iznenađeni. Gotovo da nismo povjerovali u ono što smo vidjeli. “Bila sam super srećna i zahvalna što sam vratila svoj telefon nazad.”

Do sada ste možda došli do zaključka da ovo nije bio običan kit. I u pravu ste !

Ribari su otkrili životinju krajem aprila i bili su šokirani time što je nosila opremu Go Pro harness, ukrašenu riječima “Oprema u Sankt Peterburgu.”

baluga-kit
Kit beluga koji se zadržao u tom području (Slika: JORGEN REE WIIG / NORVEŠKA DIREKCIJA RIBARSTVA / HANDOUT / EPA-EFE / REX)

Jedna od mogućnosti za ovog kita bila je preseljenje u utočište na Islandu, no stručnjaci koji se za njega brinu ipak će pričekati dok sa sigurnošću ne zaključe što bi za njega bilo najbolje rješenje.

Agencije

Sidebar