Skip to content

Znate li kako nastaju pluteni čepovi za vinske boce? Sve započinje sa sjekirom u šumi (VIDEO)

Ne biste vjerovali koliko je potrebno godina da se proizvede pluto. Portugal je najveći proizvođač plutenih čepova u svijetu, te ih izvoze u stotinu zemalja svijeta. Veći dio tih čepova potječe iz šuma u regiji Alentejo

Pluteni se čepovi proizvode od kore hrasta plutnjaka – stabla koje je pod zaštitom u Portugalu još od 1209. godine.

U tom osjetljivom procesu treba imati mnogo strpljenja, znanja i vještine te treba slijediti određena pravila.

Drvo hrasta plutnjaka ne smije se dirati prvih 15 godina od sađenja, a kora se nakon toga smije uklanjati svakih devet godina kako bi se stablo uspjelo regenerirati. Najbolje pluto dobiva se tek nakon što stablo premaši 33 godine starosti, piše punkufer.

Najveće drvo pluta na svijetu ‘Whistler Tree’

Najveće drvo pluta na svijetu ‘Whistler Tree’ raste u regiji Alentejoi staro je preko 230 godina. Od 1820. svakih devet godina proizvodi najkvalitetnije vinske čepove. Nazvano po bezbrojnim pticama pjevicama koje nastanjuju njegovu gustu krošnju. Berba ovog drveta daje sirovine za čepove za najmanje 100.000 vinskih boca. Usporedbe radi, prosječni hrast plutnjak proizvodi materijal za 4000 boca.

Sve započinje sa sjekirom u šumi

Kora se skida ručno – uz pomoć sjekira. To je metoda koja se koristi već vijekovima bez ikakve pomoći moderne tehnologije. Iako se eksperimentiralo s upotrebom mašina u skidanju kore, ispostavilo se da samo ljudska ruka to može učiniti bez štete za stablo i prikupljeni materijal.

Na jednom stablu obično rade dva radnika u paru kako bi jedan drugom pomogli tokom skidanja kore, ali i kako bi bili sigurni da niko neće slučajno zasjeći više nego što je potrebno.

Prikupljena kora potom se stavlja između betonskih blokova, gdje ostaje oko šest mjeseci kako bi se stisnula, a onda odvozi u tvornicu na prerađivanje. Tamo se kuha u vodi da omekša te stavlja u stroj koji izbacuje plutene čepove.

Ništa se od sirovine ne baca

Svi ostaci od prerade čepova koriste se u proizvodnji obuće i sportske opreme, u građevinskoj industriji, za izradu pojasa za spašavanje i slično.

Pluto je biorazgradivi proizvod koji ne samo da izgleda atraktivno već je i iznimno funkcionalan. Predstavlja odlični toplinski izolator, pluta na vodi, ali je ne upija. Otporan je na gljivice, bakterije i druge štetočine.