Skip to content

“Zombi droga” na ulicama gradova u SAD. Ne mogu je zabraniti jer je LEGALNA (VIDEO)

Droga se raširila ulicama gradova Sjedinjenih Država, a novinarske ekipe snimile su ljude kako stoje ukočeni i potpuno oduzeti, do kojih ništa ne dopire ili nemoćno leže na zemlji opijeni drogom.

Zvaničnici u Los Anđelesu pokušavaju da zaustave širenje ksilazina, droge koja “jede meso”, a koja je zavladala gradom.

U pitanju je ulična droga “tranq”, koja ljude pretvara u zombije, prema pisanju medija.

“Zombi droga”, veterinarsko sredstvo za smirenje odobreno u SAD za krave i konje, sada preplavljuje ilegalno američko tržište droge, a dileri ga često miješaju sa kokainom i heroinom.

Međutim, najčešće se ipak koristi za smanjenje fentanila, smrtonosno snažnog sintetskog opioida, koji već ubija desetine hiljada Amerikanaca svake godine.

Problem je, kako kažu zvaničnici u Los Anđelesu, to što je droga tehnički legalna supstanca, prenosi Daily Mail.

Okrug sada očajnički pokušava da prati prisustvo ksilazina u gradu.

DEA i okružno zdravstveno odjeljenje izdali su hitna upozorenja protiv upotrebe lijeka.

Kada se kombinuje sa opioidima kao što je fentanil, što je čest slučaj, ksilazin pojačava po život opasan efekat respiratorne depresije (usporavanje ili zaustavljanje disanja) uzrokovanu opioidima, povećavajući rizik od predoziranja i smrti, rekli su zvaničnici okruga.

Tranq je droga koja se puši, ušmrkava ili ubrizgava i izaziva strašne rane koje se pojavljuju nasumično po tijelu. Često je riječ o dubokim ranama koje sporo zacjeljuju i u mnogim slučajevima dovode do amputacije.

Zdravstveni službenici u Filadelfiji su priznali da nemaju kontrolu nad narkomanskom krizom u svom gradu i upozorili da će se ona proširiti na druge dijelove zemlje.

Medicinske sestre su opisale rane koje nastaju konzumiranjem ove droge, kao da nešto “jede vaše meso iznutra prema van”.

Smrtni slučajevi od predoziranja u SAD vrtoglavo su porasli u posljednje tri godine, popevši se za 50% s 52 000 u 2016. na 106 000 u 2021.