Skip to content
Zoran Aljaska

ZORAN je na ALJASCI pakirao ribu: Za 2 mjeseca zaradio 7000 dolara

Zoran Vučinić (45) svojevremeno se iz rodnog Bora u Srbiji preselio u Beograd, a onda se odlučio na dalek put kako bi zaradio nešto više novca. U lipnju ove godine otišao je na Aljasku pakirati ribu. Tamo je proveo puna dva mjeseca.

“Najmanji iznos s kojim se vraćaš kući nakon dva mjeseca pakiranja ribe je 5000 dolara, a maksimalno se može zaraditi do 18.000. Ja sam za dva mjeseca zaradio oko 7000 dolara i jako sam zadovoljan”, izjavljuje Zoran za Blic.

Novac tamo nemaš gdje potrošiti!

Ističe kako zarada ovisi o tome koliko se radi, ali i o sezoni. Jedna od sretnih okolnosti je što tamo nemaš gdje potrošiti zarađeni novac: “Okolo su samo tvornice, eventualno neka trgovina. Hranu i stanovanje osigurava kompanija u kojoj ste zaposleni,” priča Zoran.

Posao uopšte nije fizički težak, donekle je jednoličan i monoton, tako da vam čak postane dosadno.

“Trebate stalno imati na umu zbog čega ste zapravo došli ovdje. Meni se nekoliko puta desilo da sam neraspoložen, ali onda pomislim na svoju obitelj i na što ću potrošiti zarađeni nova, tako da mi misli krenu na drugu stranu”, ističe Zoran.

Radi se čak po 16 sati na dan!

Inače, Zoran je završio Poljoprivredni fakultet u Beogradu, trenutačno radi u svojoj struci i ima svoju tvrtku. Ipak, za nekoliko dana vraća se na Aljasku jer tamo kreće zimska sezona koja počinje u januaru 2020. godine.

Kako ističe Vučinić, svaka agencija, kao i kompanija različito plaća.

“Moja satnica se plaćala 10 dolara, a radno vrijeme je bilo 16 sati. Od toga uglavnom se radi oko 10 sati. Pauze se prave na svaka četiri sata po 15 minuta ili po 30 minuta odmora. Radnici imaju slobodne dane u skladu s ulovom ribe, tako da ako je taj dan ulov bio neuspješan, bit će slobodni. Događalo se da radimo četiri do pet dana po 16 sati što može biti jako iscrpljujuće, ali opet tu su pauze tijekom kojih se možemo odmoriti”, kaže Zoran.

Zoran Vučinić

Besplatni stan i hrana!

Radnici imaju tri obroka, sobu za spavanje, kao i kantinu u kojoj cijeli dan mogu neograničeno i besplatno uzimati piće, slatkiše i grickalice. Također, kompanija plaća i avionsku kartu ili se novac refundira kasnije, a jedini stvarni trošak je novac koji se izdvaja za zdravstveno osiguranje i naknada agenciji što je najviše 500 eura.

Agencija je zadužena za odabir radnika. Godine se uglavnom ne gledaju iako se preferiraju mlađi od 45 godina. No, Zoran ističe kako je vidio i dosta starijih radnika.

Glavno pravilo većine radnika je da svi koji dođu rade pošteno, ali sa ciljem da se na kraju sezone svi vrate svojim obiteljima i toplim domovima.