Skip to content

Zračne snage Ukrajine demantiraju izjavu Arestovicha da je ruski projektil pao na na zgradu nakon što ga je pogodila ukrajinska PZO

Jučer je, podsjetimo, savjetnik Ureda ukrajinskog predsjednika rekao da je ukrajinska protuzračna obrana oborila projektil X-22 , nakon čega je granata pala na zgradu u kojoj je, prema najnovijim podacima, pοginula 21 osoba.

To je izazvalo val ogorčenja na ukrajinskim društvenim mrežama. Arestovicha su optuživali da radi za Rusiju. Kasnije je ukrajinski savjetnik napisao objavu u kojoj je jasno dao do znanja da će i dalje ostati pri svojoj verziji događaja.

Zapovjedništvo Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine demantiralo je izjavu Arestovicha.

Zapovjedništvo tvrdi da je udar izveden projektilom ispaljenim iz regije Kursk projektilom X-22 i da “oružane snage Ukrajine nemaju vatreno oružje koje može oboriti ovu vrstu projektila“.

Prema vojsci, to mogu učiniti samo sustavi protuzračne obrane zapadne proizvodnje koji još nisu isporučeni Ukrajini.

“Oružane snage Ukrajine nemaju vatreno oružje koje može oboriti ovu vrstu projektila. Od početka ruske vojne agresije na teritoriju Ukrajine ispaljeno je više od 210 projektila ovog tipa. Niti jedan ispaljen nije oboren sustavima protuzračne obrane”, priopćilo je zapovjedništvo.

IPAK, ukrajinska publikacija Strana ua podsjeća da su ranije postojala najmanje tri službena izvješća o porazu projektila Kh-22.

Zračne snage su 30. maja tvrdile da su oborile takav projektil iznad regije Odese i pokazale olupinu.

Dana 29. juna pojavila se poruka o porazu X-22 koji je letio iz Crnog mora.

A 1. jula je 101. brigada sigurnosti Glavnog stožera u Kijevu izvijestila da je oborila ovu raketu prijenosnim protuzračnim raketnim sustavom Igla, piše ukrajinska Strana ua.

Nakon što je Strana objavila ove podatke javio se i govornik Zračnih Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat i potvrdio je da je prošle godine na službenim stranicama objavljena informacija da je ukrajinska protuzračna obrana uspjela oboriti projektile X-22, ali je rekao da se radi o greškama uzrokovanim žurbom u publikacijama.

Informacije pružene u službenim izvorima općenito su pouzdane, ali postoji nekoliko nepouzdanih publikacija o oborenim Kh-22 i S-300, to je činjenica”, priznao je Ignat.

Jučerašnja statistika ukrajinskih zračnih snaga nakon raketnog udara navodi da su do 18.30 sati ruske snage je ispalile oko 28 krstarećih raketa različitih tipova i 10 vođenih raketa zrak-zemlja.

18 krstarećih projektila i 7 vođenih projektila zrak-zemlja oborila su sredstva Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine u suradnji s postrojbama ostalih sastavnica Oružanih snaga Ukrajine, navelo je zračno zapovjedništvo.

Posljedice jučerašnjeg udara na zgradu u Dnjepru. Fotografija: t.me/tymoshenko_kyrylo