Skip to content

Žuto upozorenje za BiH: Narandžasto i žuto upozorenje za Srbiju: Očekuje se nevrijeme

  • Meteoalarm je izdao je upozorenje za danas za devet regija u Bosni i Hercegovini zbog nagle promjene vremena. Očekuju se jaki pljuskovi sa grmljavinom, ali i pojava grada.
  • Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode koje danas prijete Srbiji.

U Bosni će danas biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana bit će nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Lokalno uz pojačan vjetar moguća je i pojava grada. U Hercegovini će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura vazduha biće uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni Celzijusa.

Žuto upozorenje: Regija Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor, Višegrad, Bihač, Livno; Mogućnost grmljavine. Moguće oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće. Žuto upozorenje: Regija Mostar od: 00:00 do: 17:59 i Regija Trebinje od: 11:00 do: 18:00. Budite svjesni da se očekuju temperature vazduha do 34°C /35°C Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer među starijim i vrlo mladim osobama.

Podsjetimo, nevrijeme je jučer izazvalo velike probleme i dijelovima Bosne i Hercegovine. Grad je izazvao materijalne štete u Banjaluci i Tuzli, Prnjavoru i Doboju.

Nakon toplotnog talasa, temperature će se kretati od 30 do 36 °S, dok se za narednu sedmicu očekuje blagi pad temperature na nivo od 28 do 34 °S.

Danas se nepogode očekuju u većini regija širom Srbije, dok se za sutra (24.06.) prognozira kratkotrajni pad intenziteta, osim na jugu Srbije. Očekuje se izdavanje hitnih upozorenja za konkretne lokacije jedan do dva sata unaprijed kako bi se građani na vrijeme informisali o mogućim nepogodama.

Prema karti iz RHMZ-a, sva područja u Srbiji su označena narandžastim upozorenjem, što ukazuje na opasno vrijeme.

  • Bačka, Banat, Srijem, Beograd, Šumadija, Pomoravlje, Zapadna Srbija, Istočna Srbija, Jugoistočna Srbija, Jugozapadna Srbija.

Žuto upozorenje: Vrijeme može biti opasno (potencijalno). Vremenski događaji koji se prognoziraju nisu neuobičajeni, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Informacije o očekivanim meteorološkim uslovima treba nastaviti. Ne preuzimajte nepotrebne rizike.

Narandžasto upozorenje: Vrijeme je opasno. Prognoziraju se opasne vremenske pojave, koje su tolikog intenziteta da mogu uzrokovati materijalnu štetu i biti opasne za ljude i životinje. Trebali biste biti vrlo oprezni, svjesni rizika i redovno obavještavani o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pridržavajte se savjeta nadležnih državnih službi.

Iz RHMZ-a ističu da će, u slučaju potrebe, biti izdavana hitna upozorenja za ovu lokaciju jedan do dva sata unaprijed.