Skip to content

Zvaničnik UN-a: Iznevjerili smo ljude u sjeverozapadnoj Siriji

Glavni zvaničnik Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć Martin Griffiths priznao je da UN nije uspio pružiti pomoć ljudima u sirijskom području, koje kontrolira opozicija, od razornog potresa u ponedjeljak.

Do sada smo iznevjerili ljude u sjeverozapadnoj Siriji. Oni se s pravom osjećaju napuštenima. Traže međunarodnu pomoć koja nije stigla. Moja je dužnost i naša obaveza ispraviti taj propust što je brže moguće. To je sada moj fokus”, napisao je Griffiths na Twitteru.

 

Porodice žrtaνa u gradu Jindiresu, u pokrajini Idlib, podigle su zastavu UN-a naopako iznad zgrada uništenih u potresima kako bi osudile izostanak pomoći svjetske organizacije, prema opozicionom aktivisti Osami Abou Zaydu.

Sirijci, gοlim i vrijednim rukama pokušavaju izvući preživjele.

https://twitter.com/Ak_bh2047/status/1623655701452308484

Broj žrtava u potresima u Turskoj i Siriji i dalje raste. Prema podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), više od pet miliona ljudi u Siriji možda je ostalo bez domova nakon razornog zemljotresa.

Zemlje koje su već dostavile pomoć avionima u Siriju su: Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Iran, Libija, Algerija, Oman, Egipat, Tunis, Rusija, Jordan, Indija, Armenija, Kazahstan, Venecuela, Kina, Pakistan, Bangladeš, Bjelorusija. Danas je i Italija poslala humanitarni avion u Siriju preko međunarodnog aerodroma u Bejrutu.