Skip to content

Zvaničnik UN-a za ljudska prava podnosi ostavku zbog ‘genοcida u Gazi’

  • U pismu UN-u Craig Mokhiber je napisao da je svjedočio onome što se dogodilo u Ruandi, u Bosni i Rohinja civilima u Mijanmaru, te da UN više puta nije uspio zaustaviti genocid.

Zvaničnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava napušta posao zbog onoga što je nazvao ‘genοcidom’ u Gazi koji UN nije uspio zaustaviti.

“Evropski, etno-nacionalistički, naseljenički kolonijalni projekt u Palestini ušao je u svoju završnu fazu, prema ubrzanom uništenju posljednjih ostataka autohtonog palestinskog života u Palestini”, napisoa je Craig u svom pismu.

Craig Mokhiber, direktor UN-ovog ureda Visokog komesara za ljudska prava u New Yorku, rekao je da je Gaza školski primjer genocida. Mokhiber je rekao da je živio u Gazi radeći na ljudskim pravima za UN 90-ih godina.

Optužio je Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i evropske zemlje da daju političko i diplomatsko pokriće za zločine Izraela.

U pismu, u kojem je saopćio da će to biti njegova posljednja zvanična komunikacija sa te pozicije, Mokhiber je napisao da je svjedočio onome što se dogodilo u Ruandi, u Bosni i Rohinja civilima u Mijanmaru, te da UN više puta nije uspio zaustaviti genocid.

Mokhiber piše ​dalje, optužujući vladu Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva ‌i veći dio ⁢Evrope da su suučesnici i ‘nevjerodostojni posrednici.’

‘Štoviše, vlade Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i većeg dijela Europe u potpunosti su suučesnici u užasnom napadu.’

‘Ne samo da te vlade odbijaju ispuniti svoje ugovorne obveze ‘kako bi osigurale poštivanje’ Ženevskih konvencija, već one zapravo aktivno naoružavaju napad, osiguravaju ekonomsku i obavještajnu potporu te daju političko i diplomatsko pokriće za zločine Izraela.’

‘Moramo priznati da SAD i druge zapadne sile zapravo nisu vjerodostojni posrednici, već stvarne strane u sukobu koje su suučesnici Izraela u kršenju palestinskih prava, i moramo ih angažirati kao takve’, napisao je.

‘Prvo, mi u UN-u moramo napustiti propalu (i uglavnom neiskrenu) paradigmu iz Osla, njezino iluzorno rješenje dvije države…’, napisao je, referirajući se na uspostavu dviju odvojenih država za Židove i Arape, kao predloženu rezoluciju za sukob.

“Visoki komesaru, opet propadamo”, napisao je Mokhiber. Pismo je poslano šefu UN-a za ljudska prava Volkeru Turku u Ženevi.

Sekretar za medije generalnog sekretara UN-a rekao je da se Mokhiber povlači od utorka.