Skip to content

88 STRANICA razočaravajućih zaključaka. Ukrajina objavila dokumente o krađi humanitarne pomoći

Na web stranici ukrajinskog parlamenta pojavio se zanimljiv dokument – zaključci privremenog istražnog povjerenstva Verkhovne Rade o istrazi mogućih zloupotreba humanitarne pomoći.

Povjerenstvo je radilo godinu dana, proučavajući poštivanje zakona u primitku, raspodjeli, prevozu humanitarne i druge pomoći, kao i učinkovito korištenje državne imovine koja bi se mogla koristiti za dobrobit prognanika.

Nalazi komisije prostiru se na 88 stranica i uglavnom su bili razočaravajući, piše CTPAHA.ua.

VSK je došao do zaključka da su propisi Kabineta ministara, koji reguliraju postupak uvoza, skladištenja i distribucije humanitarne pomoći, u suprotnosti sa Zakonom Ukrajine „O humanitarnoj pomoći“, a u nekim slučajevima zapravo poništavaju odredbe ovog zakona.

Povjerenstvo je utvrdilo da ne postoji jedinstveno odgovorno tijelo, niti koordinacijski stožer za humanitarnu pomoć s jasnim popisom odgovornosti.

Povjerenstvo je evidentiralo brojne prekršaje u oblasti knjiženja humanitarne pomoći u područnim vojnim upravama, kako u pogledu njezinog zaprimanja od strane vojnih uprava, tako i prenosa i distribucije krajnjim korisnicima, što je dovelo do gubitka ili oštećenja robe humanitarnog značaja, zloupotrebe uvoza u Ukrajinu vozila kao humanitarne pomoći, nerazumnih izdataka iz državnog i lokalnih proračuna za nabavu materijalnih sredstava koja bi se mogla koristiti u humanitarne svrhe.

Pokazalo se da u uvjetima značajnih količina humanitarne pomoći koja je ulazila u Ukrajinu, nad njom nije bilo odgovarajuće kontrole.

Zabilježeni su slučajevi kada su među krajnjim primateljima humanitarne pomoći bile pravne osobe koje nisu bile na popisu krajnjih primatelja.

Povjerenstvo napominje da praktički nema izvješća o korištenju imovine nad kojom je proveden postupak prisilnog otuđenja, što može dovesti do rasipanja te imovine i protupravnog bogaćenja pojedinaca njenom prodajom.

Poznato je da je od januara do maja 2023. Ministarstvo obrane Ukrajine izbrojalo više od 650 slučajeva nestanka humanitarne pomoći za vojsku. A moguće je da je to samo vrh ledenog brijega, jer provjere još traju.

Također je objavljeno da je Ured za ekonomsku sigurnost otkrio dokaze o prodaji vojne i humanitarne pomoći koja dolazi sa Zapada.