Skip to content

Ako pobijedi na izborima, Le Pen želi poništiti dopuštenje Ukrajini da koristi francusko oružje na ruskom teritoriju

  • Čini se da će podrška jednog od najjačih zagovornika Kijeva posustati ako krajnja desnica dođe na vlast na nedjeljnim francuskim parlamentarnim izborima.

Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), obećala je da će premijer iz njezine stranke spriječiti Kijev da upotrijebi oružje dugog dometa koje je isporučila Francuska za napade unutar Rusije i da će spriječiti sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da bi mogao staviti francuske čizme na ukrajinsko tlo.

“Ako Emmanuel Macron želi poslati vojsku u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda nema slanja vojske u Ukrajinu. Premijer ima posljednju riječ, rekla je za CNN.

Le Pen je naglasila da je njezina jedina crvena linija u vezi s Ukrajinom “spriječiti Francusku da postane suučesnik u ratu korištenjem francuskih projektila dugog dometa protiv ciljeva na ruskom teritoriju”. Većina zapadnih čelnika trenutno ne smatra da takve isporuke predstavljaju suučesništvo s Ukrajinom.

Macron je bio jedan od prvih čelnika koji je javno dopustio Ukrajini da napada ciljeve unutar Rusije zapadnim oružjem, pripremajući pozornicu za Washington da učini isto. To je omogućilo Kijevu da gađa ruske vojne baze, formacije i topništvo korišteno za pokretanje napada na Ukrajinu.

Podsjetimo, u nedavno održanom prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, stranka Marine Le Pen osvojila je prvo mjesto po broju glasova. Le Pen je još u proljeće rekla da Pariz nema važnih interesa u Ukrajini i da je jedini način da se pomogne Kijevu da mu se da prilika da uđe u pregovore o okončanju rata.

Marine Le Pen / Foto: Facebook

Le Pen je danas poručila: ‘Ne dajte se prestrašiti manevrima koji vas žele ušutkati i zemlju gurnuti u kaos. 2022. godine izbori su nam davali 40 izabranih, imali smo 89 izabranih. U nedjelju je moguća apsolutna većina: izađite na izbore!’

Spremni smo za kontraofanzivu kada Zapad pomogne opskrbiti naše nove brigade – Zelenski