Skip to content

Američki časopis Time proglasio Zelenskog osobom godine

Američki časopis Time proglasio je Vladimira Zelenskog osobom godine, naznačivši pritom kako pokazuje autoritarnost.

Za materijal o Zelenskom, novinar publikacije razgovarao je s njim na putu za Kherson. Zelenski je, između ostalog, govorio o knjigama koje je čitao te o povijesnim ličnostima s kojima ga se uspoređuje i s kojima bi se volio uspoređivati.

 

Autor materijala kaže da je Zelenski, prije nego što je postao predsjednik, “progutao” knjigu o Lee Kuan Yewu, prvom premijeru Singapura i jednom od osnivača singapurskog “ekonomskog čuda”, koji je vodio “okrutni rat protiv kοrupcije.”

“Kritičari optužuju Zelenskog da pokazuje niz sličnih autoritarnih tendencija, uklanja oligarhe s vlasti i nastoji zatvoriti političke protivnike koje smatra izdajicama”, piše autor članka.

Osim toga, Zelenskog, prema novinaru, često uspoređuju s bivšim britanskim premijerom Winstonom Churchillom, iako mu se takva usporedba posebno ne sviđa. Najradije ga uspoređuju s piscem Georgeom Orwellom i glumcem, redateljem Charliejem Chaplinom.

Govoreći o junacima, autor teksta piše da je Zelenski odrastao na sovjetskim komedijama, a njegovi junaci bili su sovjetski redatelji poput Leonida Gajdaja. Prema Zelenskom, to je bio klasik njegove generacije, ali sada ih “ne može gledati”.

Časopis Time svoju “Osobu godine” proglašava od 1927. godine. Prvi put je takvu “titulu” dobio pilot, prvi koji je sam preletio Atlantski ocean, Charles Lindbergh. Tijekom godina osobom godine postali su američki predsjednici, sovjetski čelnici, britanska kraljica Elizabeta II, njemačka kancelarka Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin, biznismen Elon Musk.

‘Rusija mora povući sve svoje trupe iz Ukrajine, tačka!’, kaže Sherman