Skip to content

“Europa igra vrlo opasnu igru”, kaže Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je zabrinutost zbog gomilanja mjera poduzetih za sankcioniranje ruske ofenzive u Ukrajini i rekao: “Polako klizimo prema ratu”.

Nastavio je s oštrim kritikama na račun EU, kategorizirajući je kao ‘opasnu’ strategiju iz Bruxellesa i ocijenio da bi ona mogla postati ‘korak prema ratu’, prenosi France Presse.

Svatko tko intervenira ekonomski u vojni sukob, zauzima poziciju”, rekao je Orban u tradicionalnom intervjuu radiostanici bliskoj vlasti.

Malo-pomalo klizimo prema ratu”, upozorio je, izrazivši zabrinutost zbog gomilanja mjera usvojenih u cilju sankcioniranja ruske ofanzive u Ukrajini.

Orban se protivi i prijedlogu Europske komisije da se Ukrajini dodijeli pomoć od 18 milijardi eura 2023. u obliku zajmova čije bi kamate otplaćivale države članice EU.

Mađarska neće prihvatiti da članice EU zajedno ugovaraju zajmove za pomoć Ukrajini”, rekao je Orban.

On radije savjetuje da se isplati jedan iznos, ‘pravedno’ podijeljen između 27 država članica. Mađarska bi mogla dati do 170 miliona eura u sklopu bilateralnog sporazuma s Kijevom, rekao je.

Gospodarstvo se smanjilo u trećem tromjesečju (u usporedbi s drugim), a inflacija je premašila 20%, čak dosegla 45% za hranu.

Vlada je pokrenula i nacionalno savjetovanje o ovoj temi i po cijeloj zemlji postavila plakate s porukom uz sliku rakete: ‘Sankcije iz Bruxellesa dovode nas do drvene motike‘.

Orban je rekao da je spreman ‘boriti se’ protiv mogućeg novog paketa mjera kako bi Mađarska iz toga bila ‘izuzeta’ kao u slučaju embarga na naftu.

Sada šaljemo razorna oružja, uvježbavamo ukrajinske vojnike na vlastitoj teritoriji, namećemo sankcije na energiju… Postajemo integralni dio sukoba”, kazao je Orban.

Još nam se ne puca iznad glava, ali jako blizu smo toga da postanemo zaraćena strana. Europa igra vrlo opasnu igru“, zaključio je.

PROČITAJTE JOŠFrancuski general kritizira Zelenskog: ‘ON TRAŽI ESKALACIJU JER MU TO ODGOVARA’