Skip to content

Izraelske rakete pogodile zgrade u središtu Damaska (Sirija), pet mrtvih, 15 ranjenih

AMMAN, 19. februar (Reuters) – Izraelski raketni napad pogodio je četvrt Kafr Sousa u središtu Damaska ​​u blizini velikog, dobro čuvanog sigurnosnog kompleksa u blizini iranskih postrojenja, rekli su svjedoci i dužnosnici.

Sirijska vojska priopćila je da je petero ljudi poginulo nakon što su izraelski projektili pogodili glavni grad Sirije, Damask i okolna područja u nedjelju.

 

Izraelska vojska odbila je komentirati napad kada se obratila novinskoj agenciji Reuters. Izrael često napada mete u Siriji povezane s Iranom, ali rijetko priznaje svoje postupke.

Udar – koji se dogodio u 00:22 po lokalnom vremenu (21:22 GMT) – prouzročio je štetu na nekoliko zgrada u četvrtima Damaska ​​i drugim obližnjim područjima, rekli su sirijski dužnosnici.

Ministarstvo obrane zemlje priopćilo je da su rakete ispaljene s Golanske visoravni, stjenovite visoravni jugozapadno od Damaska ​​koju je Izrael pripojio 1981. godine.

Iran οsuđuje izraelsku agresiju na sirijski teritorij, pozivajući Vijeće sigurnosti da poduzme hitne mjere.

“Kao pokazatelj slijeda i slučajnosti nove izraelske agresije na sirijski teritorij zajedno s terοrističkim napadima koje je u subotu pοčinila teroristička organizacija Daesh u istočnom dijelu Homsa, puna povezanost i koordinacija između ova dva terοristička entiteta čini prirodni odnos između njih” , citirala je novinska agencija IRNA glasnogovornika iranskog ministarstva vanjskih poslova Nassera Kanaanija u izjavi.

Kanaani je dodao da u svjetlu katastrofalne situacije u Siriji zbog razornog potresa koji je nedavno pogodio zemlju, oba entiteta svojim terοrističkim akcijama pokušavaju pogoršati patnju sirijskog naroda.

Ignoriranje zapadnih zemalja o ponovljenoj izraelskoj agresiji na sirijski teritorij opisao je kao “sramotno”, pozvavši međunarodnu zajednicu i međunarodne institucije, posebice Vijeće sigurnosti da poduzmu ozbiljne i učinkovite mjere za odgovor na ciοnističku terorističku agresiju na državu članicu u Ujedinjenim narodima, prenosi novinska agencija SANA.

Podsjetimo, skupina Islamske države ubili su 61 civila u Siriji koji su skupljali gljive.