Skip to content

KLJUČA U CRVENOM MORU: Brod za rasuti teret Zografia pogođen projektilom u blizini Jemena

Još jedan trgovački brod pogođen je projektilom dok je prolazio pored Jemena – nakon što su Hutiji upozorili da će proširiti napade na britanska i američka plovila u Crvenom moru.

Navodno je danas napadnut brod za rasuti teret u grčkom vlasništvu dok je plovio južnim Crvenim morem prema sjeveru.

Prijavljeno je da je brod Zografia za rasuti teret pretrpio manju štetu, rekli su pomorski izvori novinskoj agenciji Reuters, prenosi greekreporter.

‘Grčki brod za rasuti teret koji plovi pod zastavom Malte bio je navodno gađan i pogođen projektilom dok je prolazio južnim Crvenim morem prema sjeveru’, objavila je danas u upozorenju kompanija za upravljanje pomorskim rizikom Ambrey.

Brod, koji je posjetio Izrael od izbijanja rata u Gazi i krenuo prema Suezu, promijenio je kurs i krenuo prema luci nakon incidenta, rečeno je iz Ambreya.

Ujedinjeno Kraljevstvo Maritime Trade Operations, agencija za pomorsku sigurnost koju vodi britanska mornarica, također je izvijestila o “incidentu” u području sjeverozapadno od Saleefa u Jemenu, ne navodeći više detalja.

ZOGRAFIA (IMO: 9486013) je brod za rasuti teret izgrađen prije 14 godina i trenutno plovi pod zastavom Malta. Nosivost joj je 56894 t DWT, a trenutni gaz mu je 7,2 metra. Ukupna dužina (LOA) joj je 189,99 metara, a širina 32,3 metra.

Nije bilo trenutačnih komentara Hutija, koji su u nedjelju i ponedjeljak izveli napade na američka plovila nakon napada SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na njihov teritorij prošlog tjedna.

Podsjetimo, Hutiji su i jučer pogodili brod u vlasništvu SAD-a, Gibraltar Eagle protubrodskom balističkom raketom.

Hutiji su gađali ono što su smatrali plovilima povezanima s Izraelom, ali nakon napada u petak, proglasili su američke i britanske interese “legitimnim ciljevima”.