Skip to content

PROUKRAJINSKA SKUPINA SΑBΟTIRALA Sjeverni tok, kažu američki zvaničnici

Nova obavještajna izvješća predstavljaju veliki zaokret u utvrđivanju tragova o tome tko je odgovoran za napad na plinovode Sjeverni tok koji su prenosili prirodni plin iz Rusije u Europu. Iako nisu predstavljeni dokazi i nema čvrstih zaključaka, američki zvaničnici navode da proukrajinska skupina stoji iza napada.

Podaci koje su pregledali američki zvaničnici pokazuju da je proukrajinska skupina izvela napad na plinovode Sjevernog toka prošle godine, piše The NewYork Times.

Da ipak ne bi bilo prevelike drame, američki zvaničnici su u svoj izvještaj dodali i da nemaju dokaza da su predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski ili njegovi visoki dužnosnici bili uključeni u akciju, ni da su počinitelji djelovali prema uputama bilo kojeg dužnosnika ukrajinske vlade.

Ovo su velike optužbe, a američki zvaničnici su rekli da mnogo toga ne znaju o počiniteljima i njihovoj povezanosti. Pregled novo prikupljenih obavještajnih podataka sugerira da su bili protivnici ruskog predsjednika Vladimira V. Putina, ali ne navodi članove skupine, niti tko je upravljao ili platio akciju.

Odbili su otkriti prirodu obavještajnih podataka, kako su dobiveni ili bilo kakve detalje o snazi ​​dokaza koje sadrže. Rekli su da nema čvrstih zaključaka o tome, ostavljajući otvorenom mogućnost da je akciju možda izvan knjiga provela opunomoćena snaga s vezama s ukrajinskom vladom ili njezinim sigurnosnim službama, piše publikacija.

Dužnosnici koji su pregledali obavještajne podatke rekli su kako vjeruju da su saboteri najvjerojatnije ukrajinski ili ruski državljani, ili neka kombinacija to dvoje. Američki dužnosnici rekli su da nisu umiješani američki ili britanski državljani, piše The NewYork Times.

Svaka sugestija ukrajinske upletenosti, bilo izravne ili neizravne, mogla bi poremetiti delikatan odnos između Ukrajine i Njemačke, pogoršavajući potporu u njemačkoj javnosti koja je progutala visoke cijene energije u ime solidarnosti.

Podsjetimo, nedavno je poznati američki istraživački novinar Seymour Hersh rekao da su Sjeverni tok digli u zrak Amerikanci uz pomoć Norvežana, i da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bio uključen u pripremu plana sabοtaže. Bijela kuća je odbacila ovu tvrdnju novinara kao ‘potpuno lažnu i potpunu izmišljotinu’.

Seymour Hersh je u intervjuu za Izvestiju rekao da će sljedećeg tjedna objaviti novu istragu o umiješanosti Amerikanaca u slučaj Sjevernog toka. Neki sugeriraju da će vjerovatno predočiti i dokaze.