Skip to content

Rusija i Indija postigle dogovor da odstupe od dolara i eura u bilateralnoj trgovini i nagodbama

Rusija i Indija su se složile odustati od svake upotrebe američkog dolara i eura u bilateralnim nagodbama, prema izjavi koju je dao Zamir Kabulov, direktor ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Iako su dvije zemlje odlučile da pređu na nacionalne valute, potpuna tranzicija neće biti moguća dok se ne riješe preostali problemi trgovinske neravnoteže.

Prema Kabulovu, prijelaz na nacionalne valute temeljna je odluka, ali postoji potreba za održavanjem ravnoteže, budući da je obujam prodaje ruskih proizvoda Indiji pet puta veći od prodaje Indije Rusiji.

Način na koji se ova odluka donese utjecat će na rusko gospodarstvo, povećati globalni proces dedolarizacije i utjecati na trgovinski promet Rusije i Indije.

Zajedničku odluku o odbijanju trgovine američkim dolarima i eurima s Rusijom New Delhi smatra nužnom mjerom jer je u suprotnom obavljanje financijskih transakcija s ruskim tvrtkama i bankama postalo nemoguće ili iznimno otežano zbog sankcija.

Inače, Moskva i New Delhi su već uspješno uspostavili mehanizam za međusobna poravnanja u rubljama i rupijama.

Šest indijskih banaka sada je dobilo dopuštenje indijske vlade za otvaranje korespondentnih računa u rupijama u ruskim bankama kako bi se olakšala bilateralna trgovina i organizirale transakcije rupija-rublja ‘Vostro’ računa, piše Russia Briefing.

PROČITAJTE JOŠ… ‘DOŠAO JE ODJEVEN KAO MENADŽER STRIPTIZ KLUBA I POČEO TRAŽITI NOVAC’, američki voditelj opet se obrušio na Zelenskog (VIDEO)

PROČITAJTE JOŠ‘LOVRENE, POSJETI JASENOVAC I POKLONI SE ΝEVINIM ŽRΤVAMA!’ Vlatkina poruka ‘desničarskoj bagri’