Skip to content

Rusija optužuje SAD da se priprema gađati njihove trupe dronovima s komarcima koji prenose malariju

Rusija je optužila Sjedinjene Države da se spremaju gađati njihove trupe dronovima koji nose komarce zaražene malarijom.

U neobičnoj tvrdnji, Igor Kirillov, šef ruskih postrojbi za zaštitu od radijacije, kemikalija i biologije Vladimira Putina, naveo je da je cilj bio izazvati bolest ili smrt od malarije, prenosi Daily Mail.

“Poplave regije Herson koje je planirao režim u Kijevu mogu zakomplikovati situaciju, uključujući i infekcije arbovirusom”, rekao je Kirilov, misleći na uništavanje brane Kahovka.

‘Nakon pada vodostaja moguće je formiranje žarišta bolesti koje prenose komarci, prvenstveno groznice Zapadnog Nila’, rekao je.

‘Visoki tehnički nivo pripremljenosti SAD-a za korištenje zaraženih vektora dokazuje patent za dron dizajniran za širenje zaraženih komaraca u zraku’, dodao je.

Nije dao više detalja o navodnom patentu, ali je rekao: ‘U skladu s opisom, dron mora dostaviti spremnik s kukcima na određeno područje i pustiti ih. Kada ugrizu, komarci mogu vojno osoblje zaraziti opasnom infekcijom, poput malarije. U opisu patenta ističe se da zaraženi vojnik nije u stanju izvršavati borbene misije koje su mu dodijeljene.’

Kirilov je to izjavio pošto je jedan od najvećih ruskih špijunskih majstora u ponedjeljak rekao da se nada da će UN-ov nadzor nad nuklearnim oružjem i Evropska unija ispitati ukrajinsku nuklearnu aktivnost za koju je rekao da bi mogla signalizirati da Kijev radi na ‘prljavoj bombi’.

Sergej Nariškin, šef spoljne obavještajne službe ruske SVR, nije pružio dokumentarne dokaze koji bi potkrijepili svoje tvrdnje, navodi publikacija.

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar, tvrdi medij.

PROČITAJTE JOŠ… Sedmično uzgoje 30 miliona komaraca koje puštaju u 11 zemalja (VIDEO)