Skip to content

SAD poziva američke državljane da napuste Rusiju

Američko veleposlanstvo u Moskvi izdalo je sigurnosno upozorenje za američke državljane u Rusiji. Pozvali su svoje građane da ne posjećuju Rusiju, a one koji su trenutno tamo da je odmah napuste.

“Građani SAD-a ne bi trebali putovati u Rusiju, a oni koji žive ili putuju u Rusiji trebali bi odmah napustiti Rusiju dok su mogućnosti komercijalnog putovanja ograničene”, stoji u apelu veleposlanstva građanima.

Dodali su da nakon što je ruska vlada objavila djelomičnu mobilizaciju, ruska strana može uskratiti priznavanje američkog državljanstva osobama s dvojnim državljanstvom, uskratiti im pristup američkoj konzularnoj pomoći, spriječiti njihov odlazak iz Rusije i regrutirati osobe s dvojnim državljanstvom u vojnu službu.

Veleposlanstvo je također upozorilo da su mogućnosti komercijalnih letova za Rusku Federaciju trenutno iznimno ograničene i često nedostupne u kratkom roku, pa bi građani SAD-a trebali koristiti kopnene rute.

“Američko veleposlanstvo ima ozbiljna ograničenja u svojoj sposobnosti pružanja pomoći građanima SAD-a, a uvjeti, uključujući mogućnosti prijevoza, mogu iznenada postati još ograničeniji”, rekla je diplomatska služba.

Dan ranije je i bugarska vlada pozvala svoje građane koji se trenutno nalaze u Rusiji da hitno napuste zemlju.

Premijer Poljske: “Izjava Von der Leyen je skandalozna. Je li to Europa kakvu želimo?”

“Jezik fašizma”. Njemački novinar užasnut Burbockovom izjavom o isporuci oružja Ukrajini