Skip to content

SJEVERNA KOREJA ISPALILA NAJMANJE 10 PROJEKTILA

Sjeverna Koreja ispalila je najmanje 10 projektila sa svoje istočne i zapadne obale u srijedu ujutro, a jedan je pao u vode južnije nego ikad prije, prema južnokorejskoj vojsci, koja je nedugo nakon toga odgovorila ispaljivanjem projektila iznad morske granice.

Lansiranja su uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang zatražio da Sjedinjene Države i Južna Koreja prekinu velike vojne vježbe, rekavši da se takva “vojna brzopletost i provokacije više ne mogu tolerirati”.

Broj lansiranja bez presedana potvrđen je nakon ranijih izvješća o tri balističke rakete kratkog dometa ispaljene s istočne obale Sjeverne Koreje, što je dovelo do izdavanja rijetkog upozorenja na zračni napad na udaljenom južnokorejskom otoku. Tipovi ostalih projektila tek trebaju biti potvrđeni, piše Guardian.

“Sjevernokorejsko lansiranje projektila vrlo je neobično i neprihvatljivo jer je palo blizu južnokorejskih teritorijalnih voda južno od Sjeverne granične linije [sporne međukorejske pomorske granice] po prvi put” otkako je poluotok podijeljen, Kang Shin-chul , rekao je direktor operacija Združenog stožera južnokorejske vojske (JCS).

Južnokorejski JCS priopćio je da je izdao upozorenje na zračni napad za otok Ulleung otprilike u vrijeme lansiranja projektila.

Rečeno je da je najmanje jedan od projektila pao 26 km južno od sjeverne granične linije, drugi je projektil pao 57 km od južnokorejskog grada Sokcho, na istočnoj obali, i još 167 km od Ulleunga.

“Naša vojska nikada ne može tolerirati provokativni čin Sjeverne Koreje i oštro će odgovoriti na njega u bliskoj suradnji sa SAD-om“, stoji u priopćenju JCS-a.

Novinska agencija Yonhap citirala je službenika okruga Ulleung koji je rekao da su se zaposlenici evakuirali u podrum kada se oglasilo upozorenje.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol sazvao je hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost kao odgovor na lansiranja.

Nekoliko sati kasnije, južnokorejski avioni F-15K i KF-16 ispalili su tri navođene rakete zemlja-zrak u more s druge strane sjeverne granične linije.

“Odgovor naše vojske ponovno potvrđuje našu odlučnost da oštro odgovorimo na sve provokacije i pokazuje da smo sposobni precizno pogoditi našeg neprijatelja”, rekao je JCS nakon što su projektili ispaljeni kao odgovor.

U ponedjeljak su Sjedinjene Države i Južna Koreja započele Vigilant Storm, jednu od svojih najvećih kombiniranih vojnih zračnih vježbi, sa stotinama ratnih zrakoplova s ​​obje strane koji su izvodili Ιažne napade 24 sata dnevno.

Dan kasnije, Pjongjang je upozorio Washington i Seul, nazvavši vježbe provokacijom koja bi mogla povući “snažnije naknadne mjere”.