Skip to content

Ukrajinski diverzanti koji su objavili video s ruskog teritorija zapravo ga snimili u Ukrajini?

  • Jutros je ukrajinska diverzantska Legija “Sloboda Rusije” na svom Telegram kanalu objavila video, kako tvrde, iz sela Tetkino u Kurskoj oblasti Ruske Federacije.

Međutim, kako su otkrili volonteri projekta GeoConfirmed, video je snimljen u Ukrajini, piše ukrajinska Strana.

“Borimo se u Tetkinu… napredovat ćemo malo kasnije. Ulice su jako granatirane”, kažu diverzanti u videu. U pozadini su u to vrijeme još tri vojna čovjeka na borbenim položajima.

Istodobno su volonteri projekta GeoConfirmed geolocirali video i otkrili da je snimljen u ukrajinskom selu Ryzhevka, nedaleko od granice s Ruskom Federacijom.

Nakon toga, izvor ruske oporbene publikacije “Agencija” u “Legiji” potvrdio je da je video snimljen u Ukrajini. Prema izvoru, video je snimljen “prije napada na Tetkino”. Iako je na snimci i komentaru jasno stajalo da se radi o snimci navodnih borbi u Tetkinu.

Kao što je već navedeno, video se jutros pojavio na telegram kanalu Legije, odnosno gotovo dan nakon što su, kako tvrde Legionari, preuzeli kontrolu nad Tetkinom. Međutim, za to još uvijek nisu pruženi dokazi.

Jučer su Rusi objavili video iz Tetkina u kojem lokalni stanovnici uvjeravaju da ih “nitko nije zarobio”.

Putin je također komentirao jučerašnje borbe nakon upada diverzanata na granici Belgorodske i Kurske oblasti

“Sve se to događa u pozadini neuspjeha na liniji dodira, na prvoj crti. Prošle godine nisu ostvarili niti jedan cilj koji su si postavili. Ovdje na crti državne granice neprijatelj je pokušao napasti prvenstveno diverzantskim skupinama – evo posljednjeg izvješća Glavnog stožera – negdje do 300 ljudi, uključujući i sudjelovanje stranih plaćenika. Gubici neprijatelja iznosili su više od 200 ljudi, oko 230. Od osam upotrijebljenih tenkova, neprijatelj je izgubio sedam, od devet oklopnih vozila – devet, od kojih su sedam bili Bradley američke proizvodnje. Korištena su i druga oklopna vozila, ali uglavnom za prijevoz ljudstva: dovezu ih, bace i odmah odu. Ovo je na belgorodskom dijelu granice. Tamo malo južnije, po meni, na jednom mjestu, s puno manjim snagama. Ali svejedno, glavni cilj, u to uopće ne sumnjam, jest ako ne poremetiti predsjedničke izbore u Rusiji, onda barem nekako ometati normalan proces izražavanja volje građana”, rekao je Putin u razgovoru s novinarom Dmitrijem Kiselevim.