Skip to content

Zelenski: Dobili smo od Bidena sustav NASAMS, ali nam trebaju zalihe tenkova iz SAD-a

“Ukrajina je od Sjedinjenih Američkih Država već dobila protuzračne raketne sustave NASAMS za obranu ukrajinskog zračnog prostora”, rekao je Zelenski u intervjuu za CBS News, prenosi Suspilne.

Zahvalio je američkom predsjedniku Josephu Bidenu na pruženoj pomoći.

“Želim zahvaliti predsjedniku Bidenu na pozitivnoj odluci koja je već donesena. Dobili smo NASAMS, koji je sustav protuzračne obrane.”

No, naglasio je da to još uvijek nije dovoljno za zaštitu civilne infrastrukture.

“Topništvo nam pomaže da spasimo živote naših ratnika, njima je potrebna prilika da dobiju zalihe tenkova iz Sjedinjenih Država, kao i iz Europe. Ako će SAD moći pokazati svoje vodstvo i moći dati tenkove, Njemačka će slijediti a zatim i druge europske zemlje. Mislim da, ako dobijemo tenkove od SAD-a, europski saveznici će nam također pomoći da tenkovima deokupiramo ukrajinske gradove. I nemojte slijediti ruske Ιažne narative koji kažu da će se Ukrajini dati tenkovi kako bi pucali ili gađali Rusiju, to nije istina. Ne treba nam tuđina i ne treba nam strani narod. Zato su tenkovi vrlo važni kao primjer za cijeli svijet”, kazao je za CBS.

“Apsolutno trebamo da Sjedinjene Države pokažu vodstvo i daju Ukrajini sustave protuzračne obrane. Dobili smo NASAMS. Ali vjerujte, to nije ni približno dovoljno da pokrije civilnu infrastrukturu.”

“Zašto nam ovo treba? Trebamo sigurnost kako bismo privukli naše Ukrajince da se vrate kući. Ako je sigurno, oni će doći, nastaniti se, raditi ovdje i plaćati poreze. I onda nećemo imati deficit od 5 milijardi dolara u našem proračunu“, rekao je Zelenski.

“Tako da će to biti pozitivno za sve. Jer od danas nam Sjedinjene Države daju 1,5 milijardi dolara svaki mjesec za potporu našem proračunu za borbu protiv ovog rata. Međutim, ako će se naši ljudi vratiti – a oni se jako žele vratiti, imaju puno motivacije – radit će ovdje. I tada Sjedinjene Države neće morati nastaviti davati nam ovu potporu”, ustvrdio je Zelenski.

Premijer Poljske: “Izjava Von der Leyen je skandalozna. Je li to Europa kakvu želimo?”