Skip to content

Zelenski je od Poljske tražio da im prebace sovjetske MiG-ove. Varšava je pristala pod uvjetom da se zamijene NATO-vim

POLJSKA: U Varšavi je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski zatražio od poljskog premijera Donalda Tuska da prebaci sovjetske lovce MiG ukrajinskim oružanim snagama. Šef ukrajinske države rekao je to u ponedjeljak na brifingu u Varšavi, javlja ukrajinska Strana.

“Pokrenuli smo pitanje mogućnosti prebacivanja više aviona s ​​modernom NATO avionikom kako bismo zaštitili naše civilno stanovništvo, našu ukrajinsku energetsku mrežu”, rekao je Zelenski.

Tusk je odgovorio da Poljska to za sada ne može učiniti jer avioni sudjeluju u patrolama nebom u sklopu programa NATO-a, no Varšava bi mogla razmotriti transfer ako ih zemlje Sjevernoatlantskog saveza zamijene Poljskoj modernijim avionima.

U međuvremenu, odbrambeni sporazum s Poljskom predviđa mogućnost prebacivanja aviona. Podsjetimo, danas su Ukrajina i Poljska sklopile sporazum o suradnji na području sigurnosti.

“Uvažavajući značajnu podršku koju je Poljska do sada pružila ukrajinskim zračnim snagama, posebice lovcima MiG-29, sudionici će tokom 2024. i kasnije nastaviti bilateralni dijalog o daljnjoj suradnji u vezi s ovom zračnom platformom te će razmotriti mogućnost prijenosa Eskadrila MiG-29 bez štete sigurnosti Poljske i operativnim sposobnostima poljskih zračnih snaga”, navodi se u dokumentu.

Osim toga, Zelenski je u Varšavi najavio da će Ukrajina inicirati sazivanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a zbog današnjeg ruskog napada.

Prema Vladimiru Zelenskom, ispaljeno je više od 40 projektila, ali je kasnije pojašnjeno da ih je bilo 38. Rusi su koristili balistiku, Kindžale i krstareće rakete. Ukrajinske oružane snage tvrde da su oborile 30 projektila. Osam ih nisu uspjeli oboriti: jedan Iskander, raketu Cirkon, dvije Kh-101, dva Kalibra i dvije Kh-22.

  • Dolasci su se dogodili u Kijevu, Dnjepru, Krivoj Rogu, Kramatorsku i Slavjansku.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije najavilo je udar “na objekte vojne industrije Ukrajine i zrakoplovne baze Oružanih snaga Ukrajine kao odgovor na pokušaje Kijeva da nanese štetu Ruskoj Federaciji”.

Izjava je objavljena na telegram kanalu Ministarstva nakon vijesti o masovnom raketnom napadu na Ukrajinu i razornim posljedicama sa žrtvama.

  • Rusko ministarstvo tvrdi da su označeni ciljevi udara pogođeni. Istodobno negiraju namjerno uništavanje civilnih ciljeva.

Kako se navodi u publikaciji, razaranje je uzrokovano padom ukrajinskih projektila protuzračne odbrane.

Ministarstvo Ukrajine je to nazvalo “namjernom provokacijom” uoči summita NATO-a koji počinje sutra kako bi se osigurala dodatna sredstva za Ukrajinu, piše ukrajinska Strana.

  • Proukrajinski Telegram kanal RezidentUA tvrdi da raketa na slici, a koja je pogodila dječju bolnicu Okhmadit , nije ruska X-101raketa, te su naveli sljedeće:

“Naš izvor u OP-u rekao je da je Ured predsjednika hitno kontaktirao lobiste kako bi prekinuli istrage u zapadnim medijima o raketnom napadu na Okhmadit. Bankova se boji publikacija s videoanalizom i komparativnom analizom, koja će dokazati da je ukrajinska protuzračna odbrana pogodila dječju bolnicu i neće dopustiti pokretanje emotivne kampanje prije summita NATO-a”, piše na telegram kanalu RezidentUA.