Skip to content

‘ZEMLJE NATO-a HITNO MORAJU POVEĆATI PROIZVODNJU ORUŽJA’, kaže ukrajinski ministar vanjskih poslova

Zemlje NATO-a moraju “već danas započeti proizvodnju potrebnog oružja”, upozorio je Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba prije sastanka ministara Alijanse ovog tjedna u intervjuu za časopis Politico.

“Ako se to ne dogodi, upozorio je, “nećemo moći pobijediti – tako jednostavno.”

“Dok vodimo današnje bitke, moramo misliti kako ćemo voditi bitke sutra”, dodao je.

Prema Kulebi, “postoje zemlje u svijetu koje imaju ono što Ukrajini treba, ali koje to neće prodati u dovoljnim količinama iz političkih razloga”.

“Umjesto da računamo na njih i trošimo mjesece pokušavajući ih uvjeriti, treba pokrenuti proizvodnju kako… ne bismo završili ovisno o hirovima trećih zemalja koje imaju stvari na zalihama, ali ih ne žele dijeliti”, rekao je Kuleba.

Dodao je da je zadnji put kada je bio na sastanku ministara NATO-a došao s tri riječi: oružje, oružje i oružje.

“Ovaj put, iako ovaj zahtjev ostaje apsolutno hitan, ja ga preciziram, treba nam protuzračna obrana, tenkovi i proizvodne linije”, rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje tko bi želio da Ukrajina razmotri pregovore s Rusijom, ministar je rekao da su izvješća o pritiscima pretjerana.

“Moram reći da je ova ideja o mekom pritisku na Ukrajinu jako pretjerana. Ne bih rekao da ne postoji, ali nije se oblikovao — čak ni blagi pritisak. Ja bih to jednostavno nazvao razgovorom o tome što dalje, kako ćemo se zajedno nositi s tim”, kazao je Kuleba.

Kuleba se dotaknuo i problematičnih odnosa Ukrajine sa susjednom Mađarskom. Mađarski premijer Viktor Orban, prema njegovim riječima, “igra vlastitu igru ​​s Europskom unijom — i ponekad koristi Ukrajinu kao taoca tih odnosa”.

Ministri NATO-a trebali bi održati razgovore u utorak i srijedu, 29. i 30. studenoga, u Bukureštu, a na dnevnom redu će biti kako najbolje podržati Ukrajinu.

PROČITAJTE JOŠ… Baka golmana Kanade o izjavi svog unuka: Je*ala ga Krajina – spominje je, a baka mu Hrvatica