Skip to content

Nedostaje radnika na hercegovačkim poljima krompira: Dnevnica 100 KM za 8 sati, radnike traže i preko društvenih mreža

Cijena rada na hercegovačkim poljima krompira u Vojnićima i Šipovači (općina Ljubuški) ove godine obara rekorde.

Nakon što su prestale obilne kiše, krenulo je vađenje mladih krompira s čijom trenutačnom cijenom na čapljinskoj tržnici poljodjelci itekako mogu biti zadovoljni, piše hercegovački portal Šipovača.

No, problem s kojim se većina njih sada susreće predstavlja nedostatak radne snage. Premda se postupno smanjuje broj obrađenih površina, potražnja za radnicima nikad nije bila veća.

Ozračje je takvo da radnik za 8 sati može naplatiti 100 KM, a za cjelodnevni rad, što podrazumijeva od jutra do mraka, dnevnice idu od 120 do 150 KM, uz osiguran topli obrok.

Uz to, zbog nestašice radnika, poljodjelci nerijetko i tjednima unaprijed znaju dogovoriti rad radnika, što još prije desetak godina bilo nezamislivo, kad je radnika bilo i više nego je potrebno, a dnevnica iznosila od 40 do 60 KM.

Nekad se po radnu snagu išlo najdalje do kružnog toka u Ljubuškom, gdje su se okupljali oni koji su željeli zaradit dnevnicu.

Bila je to uglavnom radna snaga iz Bosne

Nakon njih, na polja Šipovače i Vojnića posljednjih nekoliko godina pristizale su grupe radnika iz srednje i istočne Hercegovine, dok su danas radnici potrebniji nego ikad, a sve teže ih je naći, stoga poljoprivrednici i po društvenim mrežama oglašavaju potrebu za njima.

Dnevnica danas, ako će netko raditi 8 sati, je 100 KM. Ali nije ni to problem, našao bi čovjek, nekako bi to pregorio, ali nemaš koga. Jednostavno – sve je prazno, pogotovo u poljoprivredi – rekao je Dubravko Vukojević za RTV Herceg-Bosne.

Rani krompir jedan je od najvažnijih povrtlarskih proizvoda juga Hercegovine. Domaći proizvođači vode bitku s uvozom ranih krompira.

– Nema više uvoznog džabe. Nekad je bilo dampinških cijena dok nismo odustali od proizvodnje. Tako ćemo po meni i za krompir, tako ćemo za sve – zaključio je Dubravko.