Skip to content

Neki republikanci u Zastupničkom domu napadaju Bidena zbog posjete Ukrajini

Dok najviši čelnici Kongresa još nisu dali mišljenje o Bidenovom posjetu Kijevu, neki republikanci u Zastupničkom domu kritiziraju putovanje predsjednika u Ukrajinu i njegovu obnovljenu potporu obrani Ukrajine od ruske invazije, potkopavajući Bidenovu poruku o dvostranačkoj podršci Ukrajini.

U iznenadnom posjetu Ukrajini Biden je naglasio široku, dvostranačku podršku članova Kongresa ratnim naporima Ukrajine.

“Bez obzira na sva neslaganja koja imamo u našem Kongresu o nekim pitanjima, postoji značajan dogovor o potpori Ukrajini”, rekao je Biden.

Zastupnica Marjorie Taylor Greene nazvala je Bidenovo putovanje “nevjerojatno uvredljivim” i rekla da njegov posjet pokazuje politiku “Amerika zadnja“.

Ovo je nevjerojatno uνredljivo. Danas, na Dan našeg predsjednika, Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Država izabrao je Ukrajinu umjesto Amerike, dok je prisiΙio američki narod da plati za ukrajinsku vladu i rat. Ne mogu opisati koliko Amerikanci mrze Joea Bidena”, napisala je Greene u tvitu.

Greene je bila jedna od 11 republikanaca u Zastupničkom domu koji su susponzorirali rezoluciju “Zamor od Ukrajine” ranije ovog mjeseca. Rezolucija je pozvala na obustavu vojne i financijske pomoći Ukrajini, piše CNN.

Drugi republikanci u Zastupničkom domu iskoristili su Bidenovo putovanje kako bi kritizirali Bidena zbog davanja prioriteta obrani Ukrajine nad pitanjima unutarnje politike poput imigracije.

“Oduzima dah da se predsjednik Biden može pojaviti u Ukrajini kako bi osigurao sigurnost njihove granice, ali ne može učiniti isto za Ameriku“, rekao je republikanski zastupnik iz Pennsylvanije Scott Perry u tvitu.

“Dakle, potrebne su dvije godine da Joe Biden @POTUS posjeti ratnu zonu koju je stvorio na našoj južnoj granici, ali onda odlazi vidjeti drugu ratnu zonu koju je stvorio u Ukrajini“, rekao je republikanski zastupnik Sjeverne Karoline Greg Murphy u tvitu.

Unatoč kritikama nekih republikanaca u Zastupničkom domu, drugi su pozvali predsjednika Bidena da poveća potporu Ukrajini. Predsjedavajući Zastupničkog doma vanjskih poslova Mike McCaul rekao je u intervjuu za CNN-ovo stanje Unije koji je emitiran u nedjelju da je dvostranačka potpora Ukrajini “još uvijek vrlo jaka” i pozvao Bidenovu administraciju da poveća potporu kako bi se izbjegao “dugi, dugotrajni rat”.

Biden je po dolasku u Ukrajinu najavio još 500 miliona dolara dodatne pomoći Ukrajini.

Inače, danas je Dan predsjednika, službeni rođendan Washingtona na razini savezne vlade, praznik je u Sjedinjenim Državama koji se slavi trećeg ponedjeljka u februaru.