Skip to content

‘ZNAM DA ME ŠALJU U SMRT’: Ukrajinski vojnici priznaju da ‘samo ginu’ dok brane Bahmut

Ukrajinski vojnici naslikali su turobnu sliku svoje stalne obrane Bahmuta, istočnog grada koji je postao meta teške bitke.

Kijevski vojnici rekli su da su znali da ih se šalje u smrt kada su dobili naredbu da odu u grad, te su priznali da ‘samo ginu’ i kažu da Rusija već može ‘okusiti pobjedu’, prenosi Daily Mail.

Zelenski se obvezao se da će braniti grad, ali izvještaji vojnika koji se ondje bore sugeriraju da stalan ruski napad topništvom, tenkovskom vatrom i samoubilačkim napadima uzima danak.

‘Kada nas odvezu u Bahmut, već znam da me šalju u smrt‘, rekao je vojnik po imenu Volodymyr za Kyiv Independent , prema novom izvješću.

Govoreći tijekom pauze u Kramatorsku, gradu 25 kilometara zapadno od bojišnice, rekao je da se borio s hranom nakon što se mjesecima borio u Bahmutu – uvjeren da će umrijeti.

Bahmut

Vojnik iz 93. mehanizirane brigade rekao je da je rusko topništvo priklještilo njega i njegovu jedinicu dok su se borili da obrane ruske jedinice da uđu u grad.

‘(Rusi) nastavljaju pucati na nas, ali mi nemamo topništvo – tako da im nemamo čime uzvratiti’, rekao je Volodymyr za ukrajinsku publikaciju.

Ne znam hoću li se vratiti ili ne. Samo nas ubijaju.

Ukrajinski vojnici rekli su da se čini kao da Rusija ima ‘beskonačne’ zalihe streljiva i ljudstva, naspram ukrajinskih mitraljeza i pušaka.

Drugi ukrajinski pješak po imenu Valeriy rekao je da je većina njegovih poginulih suboraca ubijena od projektila, a ne u borbama.

Šteta je što je vjerojatno 90 posto naših gubitaka od topništva – ili tenkova i avijacije’, rekao je ukrajinskom izdanju. “Da Ukrajina ima veću vlastitu vatrenu moć, to vjerojatno ne bi bio slučaj.”

Rekao je za Kyiv Independent da je samo ‘nekolicina’ od njegovog originalnog voda od 27 ljudi pobjeglo iz Bahmuta neozlijeđeno. Većina je, rekao je, prije bila ranjena nego ubijena.

Rusi imaju toliko oružja, i ima ga toliko da stalno pucaju na nas. Ponekad čuješ dolazni poziv svake sekunde‘, rekao je Valerij.